Top

Huisdieren mee op vakantie

Wanneer u uw huisdier mee naar het buitenland wilt nemen, moet u zich houden aan de buitenlandse wet- en regelgeving. Op de site van het LICG (Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren) kunt u de invoereisen van zowel landen binnen de EU als buiten de EU terugvinden.

Let ook op het volgende:

  • Zorg er voor dat uw hond, kat of fret gechipt is vóórdat hij zijn rabiësvaccinatie of overige behandelingen krijgt (op dezelfde dag mag ook). Ook moet hij een Europees dierenpaspoort hebben. Zo'n paspoort koopt u bij uw dierenarts.
  • In sommige gevallen moet er voor vertrek een bloedtest worden gedaan om de rabiëstiter te bepalen. Dit is een test om te zien of de inenting tegen hondsdolheid goed is aangeslagen.
  • Let op! U heeft niet alleen te maken met de regels van het land dat uw eindbestemming is, maar ook met de regels van ALLE landen waar u doorheen reist.
  • De regels die genoemd zijn bij de landen op de site van het LICG gelden voor dieren vanuit Nederland. Voor dieren die vanuit andere landen reizen (vooral als dit landen buiten de EU zijn) kunnen andere regels gelden.
  • Regels kunnen snel veranderen, neem daarom voor de meest recente regels contact op met de ambassade van het gewenste land.
Reizen binnen de EU met honden, katten en fretten.

Vanaf 3 juli 2004 gelden voor het vervoer van honden, katten en fretten binnen de EU de volgende algemene regels:
  • De dieren moeten een Europees dierenpaspoort hebben.
  • De dieren moeten geïdentificeerd kunnen worden. Sinds 3 juli 2011 is daarvoor alleen de chip toegestaan. Een tatoeage is alleen geldig als u kunt aantonen dat die voor 3 juli 2011 is gezet en als hij goed leesbaar is.
  • De dieren moeten ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës vaccinatie) tenminste 21 dagen voor de rijs. De chip moet zijn ingebracht voordat de inenting tegen rabiës wordt gegeven (dezelfde dag mag wel).
  • Wanneer u met meer dan vijf dieren reist, valt uw reis voor de wet- en regelgeving meestl onder de categorie "commercieel verkeer" (handel). In dit geval kunnen er andere regels gelden.
  • Als een dier in zijn eentje reist, dus zonder dat u of iemand anders die voor het dier verantwoordelijk is met het dier mee reist, dan geldt dit als handel. Hiervoor kunnen andere regels gelden. Over dieren die als handelsverkeer reizen kunt u meer informatie inwinnen bij de NVWA.
Reizen met dieren jonger dan drie maanden

Het reizen met dieren jonger dan drie maanden is in een aantal landen niet toegestaan omdat zij nog niet kunnen worden ingeënt tegen rabiës. Er zijn echter ook landen waar dit wel mag, als u een verklaring heeft dat het dier tot aan de reis is opgegroeid in de geboorteplaats en niet in aanraking is geweest met mogelijk met rabiës besmette dieren. 

Overige Europese landen

Voor Europese landen die niet aangesloten zijn bij de EU kunnen andere eisen gelden. In sommige gevallen zijn de eisen hetzelfde als die van EU landen, maar niet altijd. Als u met uw dier naar een land buiten de EU reist, moet u ook opletten wat de eisen zijn om uw dier weer mee terug naar de EU (terug naar Nederland) te kunnen nemen. Soms zijn de eisen in zo'n land zelf niet zo streng, maar moet u om weer terug te mogen naar een EU land zorgen voor een bloedtest. Regel dit voor u vertrekt, zodat u niet in de problemen komt als u terug naar huis gaan.

Bron: Landelijk InformatieCenturm Gezelschapsdieren

Logo LICG
 klik hieronder om rechtstreeks naar de pagina:
Vakantie - dier gaat mee.
www.licg.nl
Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend.