Top

Regel Weetjes

Een aanhanger achter een motorfiets of scooter moet aan een aantal eisen voldoen.
Wij hebben enkele artikelen uit de Regeling voertuigen, die betrekking hebben op aanhangers, voor u op een rijtje gezet. 

In Europa hebben wij te maken met verschillende verkeersregels, maar ook met verschillende eisen waar een motoraanhanger aan moet voldoen. Deze verschillende verkeersregels en eisen hebben wij voor u op een rijtje gezet. Klik in het menu op een onderwerp om meer informatie te krijgen.

Wilt u met uw hond op vakantie in Europa? Kijk dan even bij "Huisdieren mee op vakantie" wat de toelatingseisen zijn voor de verschillende europese landen.

Heeft u nog vragen of zijn er dingen waarvan u denkt dat dit voor andere motorrijders van belang kan zijn en mist u dat op onze site? Meld het dan. Dit kunt u doen door onderstaand contactformulier in te vullen. 


Update betreffende het rijden met een motoraanhanger.

Na het bericht vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Milieu over grensoverschrijdend verkeer met een motoraanhanger dat door Europa niet meer zou worden toegestaan, is veel onduidelijkheid ontstaan. Vanuit het ministerie is er inmiddels iets meer duidelijkheid gekomen.

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft namelijk laten weten dat je de grens over mag, mits het rijden met een motoraanhanger is het aangrenzende land ook is toegestaan. Dit betekent dat je op dit moment nog per land zult moeten uitzoeken wat de regels zijn.

Hoe heeft het zover kunnen komen?

Bij de totstandkoming van de eerste Europese rijbewijsrichtlijn in 1980 (!) is het rijden met een aanhanger achter een motorfiets niet opgenomen, dit in tegenstelling tot bij de auto’s. In nieuwere rijbewijsrichtlijnen is de bestaande indeling vervolgens gewoon overgenomen. Lidstaten zijn vrij om zelf aanvullende regelingen te treffen voor hun eigen grondgebied, zo ook Nederland. Bij de implementatie van de Derde Rijbewijsrichtlijn heeft Nederland niet de kanttekening gemaakt dat het rijden met een aanhanger alleen voor Nederlands grondgebied geldt en dat in andere landen de daar geldende regels moet worden gevolgd. Hierop heeft de Europese Commissie laten weten dat Nederland de Derde Rijbewijsrichtlijn niet goed heeft geïmplementeerd.

Wat nu?

In 2018 wordt de Derde Rijbewijsrichtlijn geëvalueerd. Nederland zal dan voorstellen om het motorrijden met aanhanger door geheel Europa weer mogelijk te maken. Tot die tijd is het zaak om van tevoren goed uit te zoeken of het in de landen waar je (door)heen reist is toegestaan om met een aanhanger achter je motor te rijden.
Bron: KNMV.  Klik op het logo om naar de website te gaan      KNMV Logo